top of page

 דרך פעולה 

דרך הפעולה

משרד החינוך גיבש תבחינים למעבדות מו"פ תשע"ז הכולל מסלול לתקצוב מוסדות חינוך עימם יתבצע פיתוח של מוצרי חינוך הקשורים בהוראה, בארגון הלמידה, בתפיסות חינוכיות ועוד. מוסדות החינוך שיבחרו יפעלו לפי תכנית שתוכן יחד איתם. מוסדות החינוך יהיו שותפים להעלאת הרעיונות, לבניית המודלים המבוססים על הרעיונות, ולכתיבת תכניות עבודה לפיתוח. שלב הפיתוח יכלול התנסות בתוך המוסד החינוכי, על פי התכנית שנכתבה בשלב הקודם.

המסלול

במהלך שנת הלימודים תשע"ז התקיימו תהליכי פיתוח וגיבוש מענים אפשריים עם בתי הספר שנבחרו לחמש המעבדות המרכזיות. במהלך שנת הלימודים תשע"ח נערוך התנסויות לאותם רעיונות שפותחו. לשם כך יופץ קול קורא בו נבקש להרחיב בחלק מהמעבדות את מספר מוסדות החינוך בהם נתנסה

 

בכל מעבדה ייבחרו לשלב ההתנסות מוסדות החינוך שהצליחו לייצר פיתוחים איכותיים מתוך אלו שנכללו בשלבים המוקדמים, ובנוסף תהיה פנייה למוסדות חינוך נוספים בהתאם לצרכים שעלו בכל אחת מהמעבדות.

קול קורא למוסדות חינוך יפורסם במהלך חודש יולי 2017.

פיתוח מענה נבחר לכדי מוצר חינוכי

בשלב זה יתקיים פיתוח יישומי של מענים ספציפיים אשר סומנו בשלב הקודם כמתאימים וראויים ביותר. הפיתוח ייערך על ידי צוות המעבדה, בתהליך נטוע בשטח - במוסד החינוכי, תוך ליווי של אגף מו"פ, שותפים במשרד החינוך, ומומחים מתחומים רלוונטיים. השלמת הפיתוח תכלול מהלכים של בירור תיקוף פנימי וחיצוני. 

המוצר שיספק מענה לצורך יהיה רחב ויכלול תפיסה כוללת של האתגר והצורך, דרך התמודדות מפורטת, הנחיות פעולה כולל המלצה להטמעה ולהכשרת הצוות ועוד.המוצר יעוצב באופן ברור, ממוקד ונוח ליישום; הוא ייבנה באופן מוגדר דיו כדי לספק מענה לצורך, אך בה בעת רחב דיו כדי שיתאים לשימוש נרחב במערכת החינוך ויאפשר התאמה לצרכים ולמאפיינים מקומיים. כלל המענים יעברו הערכה ותיקוף ויהיו מוכנים ליישום נרחב במערכת החינוך.

משך השלב:
כשנה וחצי

תפוקה:
מוצר חינוכי הכולל מגוון של מענים לאתגר, כפי שהוצב בתחילת הדרך. כחלק מהמערך תוצג תפיסה כוללת על האתגר, דרכי הוראה, הכשרה לצוות במוס"ח, שילוב פתרונות טכנולוגיים ועוד.

גיבוש מענים אפשריים

בשלב זה יגובשו מספר מענים לצורך שהוגדר בשלב הקודם. שלב זה ייסמך על מתודולוגיה מתחום ה- חשיבה העיצובית (Design Thinking). מתודולוגיה זו מגדירה תהליך סדור ומובנה של סיעור מוחות להעלאת פתרונות שונים, הכנת מודלים ויזואליים (mock ups), אשר הבולטים מביניהם יבדקו במסגרת התנסויות בתוך מוסדות החינוך.

משך השלב:
כשלושה חודשים

תפוקה:
מודל של מענה לאתגר (או מגוון מענים), ותכנית פיתוח למודל.

מטרת השלב היא להגדיר את הסוגיה לפיתוח: למקד את הצורך, להגדיר את אוכלוסיית המטרה, למפות את מאפייני האתגר ולהכיר את הפתרונות הקיימים בתחום. לשם כך יתקיימו הפעולות הבאות:   מחקר ואיסוף מידע מהנעשה בעולם ובארץ, מפגשים עם שותפים פוטנציאלים (המזמין מהמשרד, מוסדות חינוך, גורמי מקצוע שונים, צוות האגף), למידת המתרחש בשטח,  וארגון המידע שנאסף במפת ידע.

למידה ויצירת מפת הידע

תפוקה:
מפת ידע למיקוד הצורך ולזיהוי כיוונים ראשוניים כמענים לאתגר.

משך השלב:
כחודשיים

המעבדה – שלושת השלבים

בהפעלת מעבדה ישנם שלושה שלבים מרכזיים. השלבים מאופיינים בדפוסי פעילות ומעורבות שונים של האגף, מוסדות חינוך ושותפי פיתוח נוספים, המשלבים בין תהליכי החשיבה והיישום: למידה ויצירת מפת ידע, גיבוש מענה יישומי לאתגר, ופיתוח המענים לאתגר.

נוהל תבחינים להקצאת תקציב למוסדות חינוך במסלול מעבדות מו״פ

bottom of page